fbpx

🎬 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

📚 Νέο Podcast Επεισόδιο Alert! 🎙️ Συζήτηση με τον ιστορικό και συγγραφέα Μενέλαο Χαραλαμπίδη στο επεισόδιο 190 καθώς μιλήσαμε για το βιβλίο του “Οι Δωσίλογοι” και εξερευνήσαμε τα δύσκολα χρόνια το 1940. Αναλύσαμε τους λόγους που οδήγησαν στη συνεργασία με τον κατακτητή και τις πολιτικές των ελληνικών κατοχικών κυβερνήσεων εν καιρό κατοχής. Ανοίγουμε διάλογο γύρω από ένα ζήτημα που συχνά αγνοείται: Η συνεργασία με τον κατακτητή και γιατί το θέμα στην Ελλάδα θεωρείτε ταμπού. Το επεισόδιο προσφέρει μια ευκαιρία στον ακροατή να κατανοήσει και να αναλύσει την ιστορία μας βασισμένη σε στοιχεία και πηγές. Κρατήσαμε για το τέλος τους “ιστορικούς περιπάτους” που διοργανώνει στην Αθήνα και πως ο ίδιος εμβαθύνει στην ιστορία και συμβάλλει στη διάδοση της.

🚀 Ο ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης είναι ιστορικός και συγγραφέας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει τα βιβλία: (Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα) (Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας, 2014), (Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής). Από το 2017 είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσια Ιστορία και συμμετείχε στην ομάδα ιστορικών που το σχεδίασαν.

Έχει συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ενώ πολλά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικές εκδόσεις, ιστορικά περιοδικά και εφημερίδες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και έχει συνδιοργανώσει τέσσερα συνέδρια για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. 

Από το 2013 ασχολείται συστηματικά με τη Δημόσια Ιστορία. Ήταν ο εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των δράσεων υπό τον τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», οι οποίες υλοποιήθηκαν από το 2015 έως το 2019. Οι δράσεις αυτές κατάφεραν να καθιερώσουν τον μαζικό εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς και αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη εκδήλωση Δημόσιας Ιστορίας στην Ελλάδα.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους με μικρά γκρουπ κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο του Athens History Walks (λεπτομέρειες στο www.athenshistorywalks.com)  

💥 Χορηγός επεισοδίου Neapolis University Pafos

PODCAST INFO

Καλώς ήρθατε στο Zulucast Talk, είμαι ο οικοδεσπότης σας, Ζανέττος Λουκά. Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 21 χρόνων ταξιδεύοντας στον κόσμο, συζητώντας με ανθρώπους, για να μάθω από τους καλύτερους πως ο άνθρωπος, το σύμπαν και η φύση μπορούν να βελτιωθούν προς το καλύτερο. 

Από τους παραδοσιακούς συγγραφείς, αρχαιολόγους και φιλόσοφους έως τους αστροφυσικούς, γιατρούς και επιστήμονες, που βρίσκονται στην αιχμή της σύγχρονης επιστήμης, και από τους Ολυμπιονίκες και τους ανθρώπους με μεγάλα επιτεύγματα, έως τους εκλεκτούς καλλιτέχνες, ο στόχος μου εδώ είναι να μοιραστώ τις γνώσεις και τις σκέψεις των θαυμάσιων αυτών ανθρώπων, που έχω γνωρίσει προσωπικά.

Το όραμα μου είναι οι διδασκαλίες, οι συμβουλές και οι προσωπικές τους ιστορίες να μπορούν να βρουν μια θέση στην προσωπική «εργαλειοθήκη» σας, έτσι ώστε να σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στις προκλήσεις και ευκαιρίες της ζωής του 21ου αιώνα. Το Zulucast Talk είναι ένα διαφορετικού είδους podcast, με απώτερο στόχο να σας παρέχει τη σοφία ενός ανεπτυγμένου επιπέδου και να σας βοηθήσει να αναβαθμίσετε πλήρως τις ικανότητες σας. Η θεµατολογία προκύπτει από την ανάγκη µου να µάθω. 

Αυτό το podcast δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους αλλά με το θέμα – Ζανέττος.

👉 TIK TOK | https://www.tiktok.com/@zulucasttalk

👉 FACEBOOK PAGE | https://www.facebook.com/ZulucastTalk/

👉 FACEBOOK | https://www.facebook.com/zlouka

👉 TIK TOK | https://www.tiktok.com/@zulucasttalk

#Zulucasttalk #greekpodcast #cypruspodcast

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *