fbpx

Ο Πάνος Ραζής είναι Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Yale, στο Εθνικό Πολυτεχνείο ETH της Ζυρίχης και στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο CERN, όπου από το 1986 μέχρι σήμερα διεξάγει τα πειράματά του στη Φυσική Υψηλών Ενεργειών. Είναι από τα πρωταρχικά στελέχη του πειράματος CMS στον Επιταχυντή LHC που ανακάλυψε το μποζόνιο Higgs, ανακάλυψη για την οποία δόθηκε το βραβείο Nobel Φυσικής το 2013 στους καθηγητές Francois Englert και Peter Higgs που επινόησαν το μοντέλο δημιουργίας της μάζας των στοιχειωδών σωματιδίων και των φορέων των δυνάμεων που εμφανίζονται στο Σύμπαν. Τα γνωστικά του αντικείμενα και ερευνητικά προγράμματα εστιάζονται στην περιοχή της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, την Αστροσωματιδιακή Φυσική, την Ιονίζουσα και Μη-ιονίζουσα Ακτινοβολία και την Ιατρική Φυσική. Διετέλεσε Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συμβουλίου Αξιολόγησης Τίτλων Σπουδών, Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής και Πρόεδρος διαφόρων Επιτροπών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε Πρόεδρος Διεθνών Επιτροπών εξωτερικής αξιολόγησης Τμημάτων Φυσικής Πανεπιστημίων, Εκλεκτορικών Σωμάτων και Επιτροπών Ανέλιξης ακαδημαϊκού προσωπικού, Μέλος του Κυπριακού Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Αναβάθμισης της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου. Είναι Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της πορείας ένταξης της Κύπρου στο CERN ορίστηκε Πρόεδρος της μικτής Επιτροπής Κύπρου-CERN. Σήμερα είναι Scientific Delegate της Κύπρου στο CERN και Εκπρόσωπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ECFA. Είναι Συντονιστής του έργου ανάπτυξης ενός Κέντρου Κυκλοτρονίου για παρασκευή ραδιοφαρμάκων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Σύμβουλος της Κυπριακής Πολιτείας σε θέματα εγκατάστασης επιταχυντών για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς σοβαρών ασθενειών (καρκίνος, εκφυλιστικές παθήσεις). Hγείται της Κυπριακής Ομάδας Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, ίδρυσε δύο ερευνητικά εργαστήρια στην Κύπρο και διετέλεσε Επιστημονικός Υπεύθυνος σε περισσότερα από 30 ερευνητικά προγράμματα. Διαθέτει 1159 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 45 Technical Design Reports και Experimental Proposals, 42 Technical Notes και μία διεθνή πατέντα ευρεσιτεχνίας. Έχει διδάξει 16 διαφορετικά μαθήματα φυσικής και καθοδήγησε 10 μεταδιδακτορικούς ερευνητές, 16 συνεργάτες έρευνας, 14 διδακτορικούς φοιτητές, 11 φοιτητές μάστερ και 50 Διπλωματικές Εργασίες.

PODCAST INFO

O Ζανέττος Λουκά είναι ιδιοκτήτης και διευθυντής της Εταιρείας Intelligence Media. Παράλληλα από την επαγγελµατική του καριέρα έχει κατά καιρούς ασχοληθεί και µε διάφορους άλλους κλάδους και τοµείς όπως, περιοδικές εκδόσεις, συνέδρια προσωπικής ανέλιξης, φωτογραφία, συγγραφή κειµένων και βιβλίων, πολεµικές τέχνες, αγώνες φυσικής διάπλασης κτλ. Μεγάλο του χόµπι τα µακρινά και ριψοκίνδυνα ταξίδια.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ:

0:00 – Ποιος είναι ο Πάνος Ραζής

1:25 – Πότε επέστρεψε στην Κύπρο;

2:57 – Τι ψάχνει ένας φυσικός επιστήμονας που ασχολείται με τις ψηλές ενέργειες;

5:59 – Σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια.

10:10 – Ο χώρος και ο χρόνος και η “μεγάλη έκρηξη”. (Bing Bang).

13:13 – Υπερσυμμετρία (φερμιόνια, μποζόνια).

15:20 – Που πηγαίνει η ύλη και η αντιύλη.  

17:35 – Υπάρχουν μελέτες εάν έχει αλλάξει η θερμοκρασία του σύμπαντος μετά την “μεγάλη έκρηξη” και αν απομακρύνονται οι γαλαξίες.

19:07 – Supernova έκρηξη (υπερκαινοφανής αστέρες)

20:32 – Ο νεκρός πλανήτης Άρης.

22:35 – Το CERN (LHC) και το σωματίδιο του Θεού (Higgs). 

37:40 – Οι μεσαιωνικές αντιλήψεις ενάντια στην επιστήμη.

40:10 – Είναι το σωματίδιο του Higgs αυτό που δίνει μάζα στα υπόλοιπα σωματίδια;

42:30 – Υπάρχει σωματίδιο που δεν έχει ανακαλυφθεί;

44:30 – Υπάρχει κάποιο παράλληλο σύμπαν, όπου τα σωματίδια να συνδυάζονται;

49:36 – Οι ομοιότητες μεταξύ σύμπαν και γης, ο Θεός, οι θρησκείες και τα δόγματα που συγκρούονται με την επιστήμη. 

1:03:15 – Οι εξωγήινες ζωές και η ύπαρξη τους.

1:07:34 – Η ιατρική φυσική του καρκίνου

1:11:29 – Κύπρος και ανώτατη εκπαίδευση. Αξίζει τον κόπο;

1:17:40 – Οι flat earthers, τα 5G, οι συνωμοσίες και ο πόλεμος που θα χωρίσει τους ανθρώπους.

1:25:18 – Ο αθλητισμός στη ζωή του.    

Instagram: https://www.instagram.com/zanlouka/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/zanettoslouka/

Twitter: https://twitter.com/Zan_Louka

Facebook: https://www.facebook.com/ZulucastTalk/

Subscribe https://www.youtube.com/channel/UCu-_…

#ZulucastTalk#Zulucast#ποντκαστ

Credits

Studio: D.N.A Studio

Βίντεο, ήχος και επεξεργασία: Αντώνης Οικονόμου και Αδάμος Ττάμπα. (Click Art Photography)

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *